Diabetická dyslipidemie - Karásek, David (Maxdorf, 2018)
Porucha spektra lipidů u diabetiků se v posledních 10 letech dostala do samého centra zájmu jak diabetologie, tak kardiologie. Je smutnou, ale běžně známou skutečností, že prevalence diabetu v rozvinutých zemích dosahuje katastrofálních čísel – v České republice zřejmě v roce 2018 nebo 2019 počet osob s diabetem přesáhne 1 000 000. Diabetes se přitom podílí zásadní měrou na kardiovaskulární mortalitě. Klíčovým faktorem, který spojuje diabetes s kardiovaskulární morbiditou a mortalitou je právě diabetická dyslipidemie. Knížka doc. Karáska je první publikací na českém trhu speciálně věnovanou této vysoce aktuální problematice zasahující diabetologii, metabolickou medicínu a kardiologii. Jde o knihu směřující do klinické praxe určenou primárně diabetologům, kardiologům a dalším internistům, ale užitečná bude i pro praktické lékaře. Nakladatelská anotace
Jessenius
Keywords: Fatty Liver; Diabetes Mellitus; ztučnělá játra; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; statiny; dyslipidemie; Dyslipidemias; diabetes mellitus; diabetologie