Praktická diabetologie - Pelikánová, Terezie; Bartoš, Vladimír (Maxdorf, 2018)
Publikace Praktická diabetologie slouží českým diabetologům, internistům i lékařům dalších oborů více než 20 let jako základní zdroj informací pro přípravu na specializační zkoušky i pro každodenní péči o nemocné s diabetem. Nyní autoři připravili revidované a aktualizované vydání, pro které bylo nutné významně přepracovat téměř všechny kapitoly. Text šestého vydání je obohacen o novinky ve farmakologické léčbě hyperglykemie, o zkušenosti s novými technologiemi či novými možnostmi v léčbě projevů metabolického syndromu, o komplexní léčbu dyslipidemie a hypertenze, o orientaci v protidestičkové a antikoagulační léčbě a v neposlední řadě o indikace pacientů k metabolické chirurgii. Monografie zohledňuje také některé změny v názorech na vybrané aspekty léčby diabetu, například ve využití skupinové edukace či léčbě diabetických komplikací. Nakladatelská anotace
Jessenius
Keywords: chronická nemoc; diabetes mellitus; akutní nemoc; Diabetes Mellitus; Acute Disease; komplikace diabetu; Chronic Disease; diabetologie; Diabetes Complications