Kapitoly z dějin olomoucké university 1573-1973 - Navrátil, Jan (Profil, 1973)
První část jubilejní publikace je věnována historii staré university a humanitním, přírodovědným a lékařským oborům na jejích fakultách. Druhá část podává přehled vývoje University Palackého, jejíž zřízení bylo uzákoněno 21.února 1946. V poslední části jsou otištěny materiály o rozmístění universitních budov, doklady o historických a současných fondech olomoucké Státní vědecké knihovny a seznam rektorů, děkanů a ostatních učitelů, kteří působili na universitě od jejích počátků v 16. století až do konce r. 1972.
Keywords: Česká republika; pedagogika; Universities; Czech Republic; univerzity; humanitní vědy a umění