Osobnost a přenos - Jung, Carl Gustav; Barz, Helmut; Plocek, Karel (Nakladatelství Tomáše Janečka, 1998)
První studie zkoumá vztah vědomí k nevědomým procesům. "Bytostné Já" zosobňuje permanentní konflikt mezi vnitřním a vnějším. Jedná se o životní cíl, který je utvářen vztahem mezi jednotlivcem a skupinou. V iracionálním jsoucnu bytostného Já dochází k naplnění "individuace". Individuované Já pojímá samo sebe jako objekt neznámého a nadřazeného subjektu. Tento vztah není vědecky dokazatelný, neboť trpí atributem nepoznatelnosti. "Psychologie přenosu" nepřibližuje podstatu přenosu, nýbrž zkoumá některé vlastnosti tohoto vztahu na základě interpretace alchymistické symboliky. Jung k odhalení přenosu afektivního zabarvení z jednoho prvku na jiný využívá ideový odkaz alchymie. Alchymie je tudíž odrazem nevědomých obsahů.
Výbor z díla / C.G. Jung ; 3
Keywords: psychologie; psychologie, klinická psychologie; Psychology