Vokologie I : funkční diagnostika a léčba hlasových poruch - Kučera, Martin; Frič, Marek; Kučerová, Kristýna (Akademie múzických umění v Praze, 2019)
Kniha je výsledkem dlouhodobé spolupráce několika odborníků pracujících s poruchami komunikace jak v klinické praxi, tak ve výzkumu v oblasti psychoakustiky Podává komplexní vhled do této problematiky, zaměřuje se na oblast hlasové reedukace a rehabilitace. Zvláštní pozornost je věnována funkční diagnostice hlasových poruch: metodice hodnocení laryngoskopických a stroboskopických nálezů, percepčnímu hodnocení hlasu včetně GRBAS a vyšetření hlasového pole. Na kazuistikách jsou ukázány základní terapeutické přístupy, které byly zvoleny především na základě vyšetření hlasového pole. Kniha je určena odborníkům zabývajícím se hlasem v jeho normě i patologii. Nakladatelská anotace. Kráceno.
Keywords: diagnostické techniky dýchacího ústrojí; Phonation; Voice Quality; kvalita hlasu; vokologie; otorinolaryngologie; hlas; fonace; vocology; Diagnostic Techniques, Respiratory System; Voice Disorders; poruchy hlasu; Voice