Elektrokonvulzivní léčba - teorie a praxe - Kališová, Lucie (Nakladatelství Karolinum, 2019)
Úvodní teoretická část přináší informace o historii a vývoji EKT i o příčinách její stigmatizace. Popisuje mechanismus působení této metody, shrnuje poznatky o její účinnosti a srovnává její využívání v České republice a ve světě. Druhá část přináší praktické informace pro používání EKT v běžné praxi. Popisuje indikace a kontraindikace této terapie, věnuje se možným nežádoucím účinkům a možnostem jejich minimalizace. Přináší také poznatky o léčbě specifických skupin nemocných (seniorská populace, děti, těhotné ženy, pacienti s neurologickou diagnózou). Závěrem jsou zmíněny nové varianty EKT – udržovací a pokračovací – a vize léčebného užití v blízké budoucnosti. Nakladatelská anotace. Kráceno
Keywords: Mental Disorders; věkové faktory; psychiatrie; Electroconvulsive Therapy; těhotenství; Pregnancy; elektrokonvulzívní terapie; Age Factors; duševní poruchy