Hlas pacienta : jak bý lépe slyšen a vyslyšen - Plechatá, Ivana; Alföldi Šperkerová, Marcela; Pudilová, Markéta (Průvodce pacienta, z. ú, 2018)
Brožura o pacientských organizacích, která je příručkou v public relations, v komunikaci navenek. Radí v tom, jak o sobě dát vědět, jak oslovovat vybrané cílové skupiny, jak zvýšit povědomí o klíčových tématech naplňujících potřeby pacientů nebo jak hájit jejich práva. Určeno pacientským organizacím a laikům.
Keywords: Česká republika; Societies; Patients; společnosti; sociální lékařství; Communications Media; pacienti; public relations; management, organizace a řízení zdravotnictví; Patient Rights; komunikační média; Public Relations; Physician-Patient Relations; Czech Republic; Organizations, Nonprofit; vztahy mezi lékařem a pacientem; neziskové organizace; práva pacientů