Umění žít - Jankowski, Henryk; Stachová, Helena; Jiránek, Vladimír (Nakladatelstvi politické literatury, 1966)
Knížka úvah odpovídá na otázku, čemu slouží naše běžná činnost, jaký obecný cíl sleduje. Osvětluje, jaký byl původní smysl určitých pojmů a jaký mají dnes v nových společenských podmínkách. Uvádí řešení světské etiky. V první části, o morálce, probírá všeobecné zásady a pojmy etiky, cynismus, fanatismus, poměr politiky a morálky apod., v druhé, o podmínkách šťastné existence, nejobecnější otázky života a štěstí, problém osudu, utrpení, stáří a smrti.
Keywords: mravy; Morals; etika, bioetika, lékařská etika; etická teorie; Ethical Theory; metafyzika; humanitní vědy a umění; Metaphysics