Ženy s kufříkem a nadějí : porodní báby a asistentky v českých zemích od poloviny 19. do poloviny 20. století - Lenderová, Milena (Univerzita Karlova, Nakladatelství Karolinum, 2019)
Kniha se zabývá babictvím v Česku v letech 1850–1950. Sleduje změny legislativního rámce, ohraničujícího život a činnost porodních bab, institucionalizaci babického vzdělání, proměny vztahu porodních bab a církve či lékařů. Báby jsou představeny i jako profesní skupina.
Keywords: History, 20th Century; babictví; dějiny lékařství; Women; dějiny 19. století; Nurse Midwives; Austria-Hungary; porodní asistentky; Midwifery; History, 19th Century; dějiny 20. století; gynekologie a porodnictví; Rakousko-Uhersko; ženy