Postfix : kompletní průvodce - Dent, Kyle D (Grada, 2005)
Jedním ze dvou nejrozšířenějších poštovních serverů, jejichž autoři si vytkli za cíl nahradit jejich staršího a méně bezpečného bratříčka Sendmail, je Postfix. Celá kniha je rozdělena do patnácti částí, které nás provedou základními vlastnostmi Postfixu a jeho konfigurací. Nejprve se podíváme na filosofii s níž Postfix vznikal a ve stručnosti si přiblížíme jeho historii. Poté si představíme jeho architekturu a jednotlivé komponenty, které Postfix tvoří. Ve čtvrté kapitole se pak konečně dostáváme k samotné konfiguraci. Nejprve se podíváme na základní nastavení, konfigurační soubory a související problematiku. Poté se zaměříme na DNS a směrování pošty podle domén. Naučíme se také řešit běžné problémy, k nimž při nastavení Postfixu a jeho spolupráci s DNS dochází. Samozřejmě nesmí chybět povídání o podstatných tématech, jako je konfigurace e-mailových konferencí, nastavení serverů POP/IMAP či blokování nevyžádaných zpráv (spamů). Právě spam je jednou z nejproblematičtějších záležitostí dnešního Internetu. Proto je této temné stránce virtuálního světa věnována nezanedbatelná část knihy. Dozvíme se o možnostech, jimiž Postfix pro boj proti spamu disponuje. Naučíme se provádět automatickou kontrolu obsahu zpráv a dle vyhodnocení je filtrovat. V závěru knihy však nechybí ani kapitola věnovaná problematice TLS (Transport Layer Security), tedy de facto implementaci šifrovaných přenosů. Mezi přílohami nalezneme přehled konfiguračních parametrů, soupis příkazů Postfixu, popis kompilace a instalace a samozřejmě také nesmí chybět odpovědi na často kladené otázky.
Keywords: knihovnictví, informační věda a muzeologie; počítačové systémy; Informatics; informatika; Computer Systems