Sebrané spisy. Díl 1 - Pavlov, Ivan Petrovič (Státní zdravotnické nakladatelství, 1956)
První díl sebraných spisů Pavlovových obsahuje v úvodní části dopisy a veřejné projevy, v nichž se Pavlov jeví nejen jako jeden z nejpokrokovějších vědců našeho století, ale také jako věrný syn své krásné, v socialismu rozkvétající vlasti. V hlavní části jsou zastoupeny práce z fyziologie nervové soustavy a krevního oběhu statěmi v chronologické posloupnosti od r. 1874. Je tu otištěna např. klasická disertační práce Pavlovova o odstředivých srdečních nervech, věnovaná I.M. Sečenovovi z r. 1883, stať o bloudivém nervu jako regulátoru celkového krevního tlaku, stať o zesilujícím srdečním nervu, popis a výsledky fyziologických pokusů se psy a škeblí a přednášky pronesené na různých vědeckých zasedáních.
Keywords: Nervous System Physiological Phenomena; experimenty na zvířatech; Blood Circulation; fyziologické jevy; Physiology; fyziologie; Animal Experimentation; Physiological Phenomena; nervový systém - fyziologické jevy; krevní oběh