Vliv zpracovávaného masa na oblasti mozku spojené s pocity odměny a závislosti u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol - Pelikánová, Terezie (2019)
Mesolimbický dopaminergní systém mozku, který se soustředí kolem nucleus accumbens (části striata), hraje ústřední roli v pocitech odměny a závislosti, a tento systém zřejmě zprostředkovává hedonickou reakci po konzumaci jídla. Klinické studie, které používaly funkční magnetické zobrazování mozku, uvádějí vyšší aktivaci v nucleus accumbens a jiných oblastech striata u obézních než u štíhlých jedinců po konzumaci chutného jídla s vysokou energetickou denzitou. Dostupnost dopaminového D2 receptoru ve striatu byla u obézních jedinců výrazně nižší než u štíhlých kontrol, což vyvolalo hypotézu, že přejídání vlastně kompenzuje nízkou dopaminergní aktivitu. Cílem této studie je porovnat účinek dvou isokalorických jídel (hamburgeru se zpracovávaným masem vs. vegetariánského sendviče) během postprandiálního stavu pomocí funkčního magnetického zobrazování mozkových center spojených s odměnou zapojených do regulace příjmu potravy u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; oxidační stres; Meat Products; Gastrointestinal Hormones; Oxidative Stress; Diabetes Mellitus, Type 2; Obesity; fyziologie výživy; Nucleus Accumbens; gastrointestinální hormony; magnetická rezonanční tomografie; diabetes mellitus 2. typu; masné výrobky; neurologie; Diet, Vegetarian; Nutritional Physiological Phenomena; Reward; Food Addiction; obezita; dieta vegetariánská; nucleus accumbens; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; závislost na jídle; odměna