Vliv granulocytů a monocytů na vznik a rozvoj imunodeficitních chorob a dalších imunopatologických dějů - Vlková, Marcela; Freiberger, Tomáš; Litzman, Jiří (2019)
Projekt je zaměřen na sledování aktivace granulocytů u nemocných s poruchami imunity – primární hypogamaglobulinémií - běžným variabilním imunodeficitem (CVID) a poruchou komplementového systému - hereditárním angioedémem (HAE). Budou sledovány znaky aktivace granulocytů na úrovni přítomnosti produktů buněk v plazmě, stejně jako exprese genů asociovaných s aktivací granulocytů na úrovni mRNA. Při využití průtokové cytometrie bude sledováno zastoupení MDCS (myelodid-derived suppressor cells). Pomocí kokultivačních pokusů s T-lymfocyty bude sledována supresorová aktivita MDSC na proliferaci lymfocytů a tvorbu cytokinů. Bude sledován i efekt podání intravenózního imunoglobulinu nemocným s CVID na přítomnost aktivačních produktů v plazmě, stejně jako přítomnost těchto produktů v plazmě nemocných s HAE v době ataky onemocnění. Průkaz aktivace myeloidníích buněk a různé následky této aktivace - vyjádřené aktivací imunitního systému nebo jeho supresí mohou pomoci rozpoznat možné mechanismy vedoucí ke komplikacím uvedených chorob, a to jak autoimunitních, tak i sekundárního imunodeficitu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: imunitní systém - jevy; syndromy imunologické nedostatečnosti; monocyty; Immunologic Deficiency Syndromes; Immune System Phenomena; exprese genu; cytokiny; Granulocytes; Gene Expression; granulocyty; Cytokines; průtoková cytometrie; alergologie a imunologie; Flow Cytometry; Monocytes