Analýza Wnt/PCP jako nástroj pro lepší management chronické lymfocytární leukémie - Bryja, Vítězslav; Pospíšilová, Šárka (2019)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je nejčastější leukémie dospělých v České republice. Výsledky z našich laboratoří ukazují, že jednou z rozhodujících molekulárních drah spojených s patogenezí CLL je nekanonická Wnt/PCP signalizace. Naše výsledky ukázaly, že klíčové komponenty Wnt/PCP dráhy jsou u CLL výrazně zvýšeny a dokáží oddělit jednotlivé podskupiny CLL lišící se klinickým průběhem a biologií onemocnění. Analýza komponent Wnt/PCP dráhy tak má potenciál (i) definovat nové diagnostické markery, (ii) předpovídat odpověď/terapeutický přínos nových terapií a (iii) být použita jako užitečný nástroj pro sledování odpovědi na léčbu a CLL relapsu. V navrhovaném projektu ověříme tyto předpoklady na vzorcích CLL dobře charakterizovaných z klinického i molekulárně-biologického hlediska. Projekt je zaměřen na studium leukemogeneze s dlouhodobým cílem zlepšit management CLL s využitím nových léčebných postupů. Splnění těchto cílů povede ke snížení nákladů na léčbu CLL díky cílenější terapii a inovativní diagnostice.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: biochemie; proteiny Wnt; Wnt Signaling Pathway; Cell Polarity; Membrane Proteins; nádorové mikroprostředí; Biomarkers, Tumor; Tumor Microenvironment; polarita buněk; nádorové biomarkery; Wnt Proteins; membránové proteiny; signální dráha Wnt; chronická lymfatická leukemie; onkologie; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell