Incidence hyperlipoproteinémie u dlouhodobě přeživších osob po léčbě Hodgkinova lymfomu v dětství nebo dospívání a u zdravých dobrovolníků - Čepelová, Michaela; Kraml, Pavel; Čepela, Pavel (2019)
Kardiovaskulární onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí v dospělém věku a jsou spojeny se závažnou morbiditou. U osob léčených v dětství a dospívání pro nádorové onemocnění je předchozí kombinovaná chemoterapeutická léčba a radioterapie predispozicí k rozvoji závažných kardiovaskulárních onemocnění. V patogenezi se rovněž významně uplatňují modifikovatelné rizikové faktory - hyperlipoproteinémie, hypertenze, nadváha a obezita, nedostatečná fyzická aktivita, kouření a abusus alkoholu. V rámci projektu budeme porovnávat kohortu dlouhodobě přeživších dětských onkologických pacientů léčených pro Hodgkinův lymfom a zdravých dobrovolníků s cílem určit stupeň pokročilosti aterosklerotických změn prostřednictvím hodnocení šířky intimy a medie společné karotické tepny, hodnotit lipidový profil, parametry oxidačního stresu i endotelové dysfunkce a pomocí dotazníku výskyt dalších rizikových faktorů. Výsledky získané řešením projektu přispějí k bližšímu poznání patogeneze pozdních kardiovaskulárních komplikací onkologické léčby a k otevření nových léčebně-preventivních možností.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: kardiovaskulární nemoci; dítě; Adolescent; onkologie; vnitřní lékařství; přežívající onkologičtí pacienti; Cancer Survivors; Risk Factors; Incidence; Cohort Studies; kohortové studie; Hodgkin Disease; Endothelium, Vascular; Child; hyperlipoproteinemie; Hodgkinova nemoc; cévní endotel; rizikové faktory; incidence; Hyperlipoproteinemias; Cardiovascular Diseases; mladiství