Studium močových/tkáňových mikroRNA jako potenciálních biomarkerů uroteliálního karcinomu močového měchýře - Doležel, Jan; Slabý, Ondřej (2019)
Uroteliální karcinom močového měchýře (UKMM) představuje nejčastější nádorové onemocnění močového traktu. Celosvětově zaujímá čtvrté místo mezi mužskými a deváté místo mezi ženskými malignitami a vyznačuje se vysokou frekvencí recidiv primárního tumoru pozorované až u 70 % pacientů. Současné diagnostické metody (cystoskopie s cytologií moče, vylučovací urografie) jsou diskomfortní, časově a finančně náročné a v případě cystoskopie invazivní. V případech, kdy je ložisko karcinomu příliš malé, nebo jedná-li se o carcinoma in situ (CIS) však cystoskopie neumožní dosažení definitivní diagnózy. Charakteristické změny v expresi miRNA již byly pozorovány v nádorové tkáni, ale také moči pacientů s UKMM. Domníváme se, že analýzou miRNA v nádorové tkáni budeme schopni predikovat riziko progrese povrchového UKMM do invazivní formy. Domníváme se rovněž, že implementace močových miRNA do diagnostického algoritmu pacientů s UKMM navýší citlivost konvenční cytologie při zachování její specificity, a umožní časnou detekci rekurence či progrese povrchového UKMM.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: onkologie; nádorové biomarkery; MicroRNAs; Early Detection of Cancer; mikro RNA; časná detekce nádoru; Biomarkers, Tumor; Carcinoma, Transitional Cell; Urinary Bladder Neoplasms; diagnostické techniky urologické; staging nádorů; biochemie; Neoplasm Staging; nádory močového měchýře; karcinom z přechodných buněk; urologie; Diagnostic Techniques, Urological