Molekulární detekce chronické myeloidní leukémie pomocí pacient-specifické fúze genu BCR-ABL1: dopad na efektivitu léčby - Machová, Kateřina; Zuna, Jan; Jurček, Tomáš (2019)
Předmětem řešení projektu je molekulární detekce chronické myeloidní leukémie (CML) prostřednictvím kvantifikace pacient-specifických fúzí genu BCR-ABL1 na DNA úrovni s cílem získat přesnější informaci o průběhu CML v určitých fázích léčby inhibitory tyrozinových kináz (TKI) než umožňuje standardní monitorování hladiny BCR-ABL1 transkriptu. Budeme studovat hypotézu, že hladina BCR-ABL1 pozitivních buněk v době diagnózy a časně po zahájení léčby stratifikuje pacienty, kteří na zvoleném TKI dosáhnou stabilní hluboké molekulární odpovědi, a pacienty, kteří jsou v riziku selhání stávající léčby a kteří mohou profitovat z její časné změny. Předpokládáme, že zcela klíčovou roli pak bude mít kvantifikace BCR-ABL1 na úrovni DNA u pacientů v hlubokých molekulárních odpovědích, u kterých je léčba TKI vysazována. Projekt svým řešením přispěje k personalizaci terapie díky pacient-specifické molekulární diagnostice s předpokládaným příznivým socio-ekonomickým dopadem v léčbě CML.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Neoplasm, Residual; inhibitory proteinkinas; umělá fúze genů; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; výsledek terapie; molekulární biologie, molekulární medicína; genetika, lékařská genetika; Genes, abl; chronická myeloidní leukemie; reziduální nádor; Treatment Outcome; Artificial Gene Fusion; nádorové biomarkery; Protein Kinase Inhibitors; geny abl; Biomarkers, Tumor; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Protein-Tyrosine Kinases; tyrosinkinasy; onkologie