Prevalence spasticity v populaci pacientů postižených ischemickým iktem v karotickém povodí - Kaňovský, Petr; Jech, Robert; Bareš, Martin; Dorňák, Tomáš (2019)
Observační, analytická, prospektivní - longitudinální, kohortová studie ke zjištění prevalence spasticity ve skupině pacientů postižených prvním ischemickým iktem v karotickém povodí. Pacienti budou zařazováni dle vstupních kritérií a budou charakterizováni dle přítomnosti či nepřítomnosti expozice potenciálním rizikovým faktorům na začátku studie. Na základě opakovaných návštěv budou získány podklady k hodnocení četnosti výskytu spasticity a k porovnávání různých skupin pacientů dle rizikových faktorů; stejně tak budou získána data pro vytvoření informačního systému pro sledování zátěže, výsledků a léčby a kvality péče v síti Komplexních cerebrovaskulárních a regionálních Iktových center na území České republiky.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: mortalita; Population Surveillance; kardiologie; Stroke; rizikové faktory kardiovaskulárních chorob; Prospective Studies; Heart Disease Risk Factors; prospektivní studie; Muscle Spasticity; Carotid Artery Diseases; svalová spasticita; Mortality; neurologie; nemoci arterie carotis; Longitudinal Studies; longitudinální studie; cévní mozková příhoda; prevalence; surveillance populace; Prevalence