Využití kmenových buněk tukové tkáně získané liposukcí v tkáňovém inženýrství - Molitor, Martin; Bačáková, Lucie; Švorčík, Václav; Kromka, Alexander; Kolská, Zdeňka (2019)
Kmenové buňky získané liposukcí z tukové tkáně pacientů budou v tomto mezioborovém projektu využity k inženýrství bioarteficiální kostní, cévní a kožní tkáně. Nejprve budou vypracovány podmínky liposukce (především lokální anestézie, negativní tlak) optimální pro získání vysokého počtu životaschopných kmenových buněk. Tyto buňky budou dále vhodnými kultivačními podmínkami diferencovány směrem k osteoblastům a cévním hladkým svalovým buňkám, cévním endotelovým buňkám a keratinocytům. Kultivační podmínky budou zahrnovat: (i) nosič buněk z „umělého“ materiálu s vhodnými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, jako je např. tuhost, deformabilita, smáčivost, náboj a vodivost, drsnost, morfologie, povrchová chemická struktura, 2D či 3D struktura, (ii) složení kultivačního média, (iii) mechanickou stimulaci v dynamickém bioreaktoru a (iv) elektrickou stimulaci. Diferencované buňky budou využity ke konstrukci hybridních náhrad kostní tkáně, cév a kůže. Tyto konstrukty budou obsahovat materiál nejvhodnější pro danou aplikaci a buněčnou složku, a budou perspektivní pro budoucí klinické aplikace.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: elektrická stimulace; Electric Stimulation; primární buněčná kultura; biomedicínské inženýrství; mezenchymální kmenové buňky; Lipectomy; lipektomie; biokompatibilní materiály; Prostheses and Implants; regenerativní lékařství; tkáňové inženýrství; buněčná diferenciace; kultivované buňky; cytologie, klinická cytologie; Mesenchymal Stem Cells; Biocompatible Materials; Cells, Cultured; Tissue Engineering; Cell Differentiation; protézy a implantáty; Primary Cell Culture; Regenerative Medicine