Nová úroveň molekulární taxonomie glioblastomu založená na expresních profilech dlouhých nekódujících RNA: implikace pro diagnostiku a terapii - Lipina, Radim; Smrčka, Martin; Slabý, Ondřej (2019)
Multiformní glioblastom (GBM) je nejčastějším primárním nádorem mozku s mediánem přežití přibližně 13 měsíců od stanovení diagnózy. Ačkoliv se prognóza u jednotlivých pacientů značně liší, histopatologická vyšetření nejsou schopna individuální riziko předem odhadnout. Proto je velice důležité najít nové molekulární biomarkery umožňující predikovat u pacientů s GBM klinickou odpověď a pomoci tak více individualizovat jejich léčbu. Dlouhé nekódující RNA (lncRNAs) jsou relativně nově objevenou třídou nekódujících regulátorů genové exprese hrající významnou roli v nádorové biologii včetně GBM. Nedávné studie navíc naznačily, že specifická exprese některých lncRNAs se zdá být asociována se stupněm malignity gliomů, stejně tak jako s přežíváním pacientů s GBM. Specifické expresní profily lncRNAs v tkáni GBM by proto mohly představovat potenciální prognostické a prediktivní biomarkery. Pochopení mechanizmů, do nichž jsou tyto lncRNAs u GBM zapojeny, by mohlo vést k vývoji nových terapeutických strategií a zlepšení přežívání pacientů s GBM.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: RNA dlouhá nekódující; Biomarkers, Tumor; molekulární biologie, molekulární medicína; nádorové biomarkery; Glioblastoma; Prognosis; onkologie; Gene Expression Regulation; genetika, lékařská genetika; regulace genové exprese; prognóza; RNA, Long Noncoding; glioblastom