iPS buněčné modely X-vázaných lysosomálních nemocí s postižením srdeční funkce jako nástroj pro vývoj nových diagnostických a terapeutických postupů - Dobrovolný, Robert (2019)
Jediná tři lysosomální střádavé onemocnění s dědičností vázanou na X chromosom a provázená významným srdečním postižením jsou mukopolysacharidóza typu II (MPSII, deficit iduronát-2-sulfatázy), Danonova (DD, deficit LAMP2) a Fabryho nemoc (FD, deficit ?-galaktosidázy A). V projektu navrhujeme založení a charakterizaci kolekce buněčných modelů na bázi indukovaných pluripotentních buněk od dříve diagnostikovaných pacientů a pacientek. Modely plánujeme následně využít pro testování nových terapeutických a diagnostických postupů stejně jako pro další studium patogeneze zmíněných onemocnění. Jedním z našich hlavních cílů je, v liniích DD a FD pacientek, vývoj průtokově cytometrické metody pro separaci diferencovaných buněk (především kardiomyocytů) dle parentálního stavu jejich X-inaktivace. Separované buňky s příznivou X-inaktivací mutované alely lze, bez dalších genetických manipulací, považovat za vhodné pro další testování autologní buněčné terapie. V případě DD hodláme testovat terapeutický vliv kandidátních malých molekul interferujících s autofagií nebo lysosomální exocytózou.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: lyzozomální nemoci z ukládání; glykogenóza typu IIb; Cardiomyopathies; Fabry Disease; genetika, lékařská genetika; Fabryho nemoc; Models, Biological; cytologie, klinická cytologie; X Chromosome Inactivation; Glycogen Storage Disease Type IIb; kardiomyopatie; biologické modely; Mucopolysaccharidosis II; inaktivace chromozomu X; Lysosomal Storage Diseases; mukopolysacharidóza II; vnitřní lékařství; indukované pluripotentní kmenové buňky; Induced Pluripotent Stem Cells