Efekt intenzivní tanečně-pohybové intervence na kognitivní funkce a změny mozkové plasticity zdravých seniorů a pacientů s mírnou kognitivní poruchou - Rektor, Ivan (2019)
Alzheimerova nemoc (AD) je hlavní příčinou demence u seniorů. Farmakologická léčba modifikující průběh nemoci není k dispozici, a proto se více pozornosti věnuje nefarmakologickým přístupům. Hlavním cílem projektu je vytvořit strukturovaný tanečně-pohybový program pro zdravé seniory (HS) a pacienty s mírnou kognitivní poruchou při AD (MCI) a vyhodnotit jeho efekt na změny struktury a funkce mozku u těchto jedinců. Tato 44-měsíční randomizovaná kontrolovaná studie bude provedena na 120 subjektech: 60 HS a 60 pacientech s MCI. Polovina z každé skupiny podstoupí 6ti-měsíční tanečně-pohybovou intervenci (50 cvičebních jednotek v délce 60 min s použitím inovace v taneční choreografii); druhá polovina bude tvořit kontrolní skupinu (život jako doposud). Všichni účastníci budou hodnoceni na začátku studie a po 6 měsících s využitím pokročilého multimodálního MRI protokolu a rezonanční spektroskopie (MRS) a pomocí detailního standardizovaného kognitivního vyšetření. Výsledky projektu prohloubí naše znalosti a porozumění tanečně-pohybové intervenci a jejímu vlivu na HS a pacienty s MCI.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; Magnetic Resonance Imaging; zobrazování difuzních tenzorů; rehabilitační a fyzikální medicína; Cognitive Dysfunction; Neuropsychological Tests; Control Groups; neuropsychologické testy; psychoterapie; magnetická rezonanční tomografie; kontrolní skupiny; Exercise Therapy; Program Evaluation; neurologie; kognice; časná lékařská intervence; hodnocení programu; Aged; Early Medical Intervention; Alzheimer Disease; Diffusion Tensor Imaging; terapie tancem; neuroplasticita; Dance Therapy; kognitivní dysfunkce; randomizované kontrolované studie jako téma; Cognition; terapie cvičením; Alzheimerova nemoc; senioři; Neuronal Plasticity