Molekulární prognostické a prediktivní faktory u pacientů s metastatickým renálním karcinomem léčených tyrozinkinázovými inhibitory - Büchler, Tomáš; Poprach, Alexandr; Slabý, Ondřej (2019)
Většina pacientů s renálním karcinomem umírá na komplikace spojené s progresí a metastazováním onemocnění. Zaměřili jsme se proto na hledání nových biomarkerů s potenciálem zlepšení léčebných výsledků tyrozinkinázových inhibitorů sunitinibu a pazopanibu u metastatického onemocnění. Léčbu komplikuje primární a sekundární rezistence k TKI, avšak onkologové nemají v současnosti k dispozici žádný prediktivní biomarker, který by dovedl rozlišit skupinu pacientů, kteří mají benefit z léčby, od skupiny, která progreduje navzdory léčbě TKI. Předkládaný projekt navrhuje ucelený soubor experimentů, jejichž cílem je identifikovat, validovat a analyticky zhodnotit nové molekulární biomarkery – specifické panely miRNA – umožňující predikovat léčebnou odpověď a čas do progrese u pacientů léčených sunitinibem a pazopanibem. Kromě tkání budou vyšetřeny také vzorky krevního séra ve snaze vyvinout vyšetření v rámci konceptu tzv. tekuté biopsie, minimálně invazivního přístupu k získání informací o pacientově metastatickém onemocnění.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: pazopanib; inhibitory proteinkinas; tekutá biopsie; sunitinib; MicroRNAs; Biomarkers, Tumor; tyrosinkinasy; tkáně; Liquid Biopsy; molekulární biologie, molekulární medicína; nádorové biomarkery; Serum; Protein Kinase Inhibitors; Neoplasm Metastasis; metastázy nádorů; onkologie; Protein-Tyrosine Kinases; sérum; Tissues; prognóza; karcinom z renálních buněk; nefrologie; Carcinoma, Renal Cell; mikro RNA; Sunitinib; Prognosis