Srovnání léčby pacientů s kolorektálními karcinomem a synchronními metastázami jater metodou primary first-liver first approach v randomizované studii - Peteja, Matúš; Třeška, Vladislav; Pudil, Jiří; Demlová, Regina; Skalický, Pavel; Frýba, Vladimír; Hoch, Jiří; Vávra, Petr (2019)
Česká republika zaujímá v incidenci kolorektálního karcinomu (KRK) první místo. Více než u 50 % nemocných s KRK jsou diagnostikovány jaterní metastázy (JMKRK). Pacienti se synchronními metastázami dosahují horších výsledků v přežívání. Chirurgická léčba je jedinou potenciálně kurabilní metodou s pětiletým přežíváním cca 50 %. Jaterní resekci podstoupí méně než 10 % pacientů se synchronními JMKRK. Tradičním postupem léčby (primary first approach) je odstranění primárního tumoru v první době a po systémové léčbě resekce metastáz. Nevýhodou je časová prodleva od diagnózy JMKRK k jejich resekci. Původně resekovatelný nález se může stát neresekovatelným. Simultánní resekce primárního tumoru a jaterních metastáz je zatížena vyšší perioperační mortalitou. V poslední dekádě se objevuje další postup se záměrem navýšení resekability JMKRK – liver first approach (LFA). V tomto případě po neoadjuvantní systémové léčbě následuje resekce jater. Poté adjuvantní systémová léčba a na závěr teprve resekce primárního tumoru. Randomizované studie, které popisují LFA a data s celkovým přežíváním, chyb...
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: hepatologie; Randomized Controlled Trials as Topic; metastázy nádorů; kolorektální nádory; hepatektomie; výsledek terapie; Colectomy; Colorectal Neoplasms; nádory jater; Treatment Outcome; kolektomie; Proctectomy; Evaluation Studies as Topic; Neoplasms, Multiple Primary; Liver Neoplasms; gastroenterologie; hodnotící studie jako téma; randomizované kontrolované studie jako téma; mnohočetné primární nádory; Hepatectomy; chirurgická onkologie; Neoplasm Metastasis; proktektomie; onkochirurgie; Surgical Oncology