Centrální a periferní modulace cévního tonu a vylučování sodíku: úloha mozku a ledvin v patofyziologii hypertenze - Zicha, Josef; Kopkan, Libor (2020)
Mozek a ledviny hrají klíčovou úlohu v patogenezi hypertenze. Sympatický nervový systém (SNS) je hlavním efektorem mozkové regulace cévního tonu a je také odpovědný za abnormální funkci ledvin u sůl-sensitivní hypertenze (ß2-WNK4-NCC dráha). Naopak, renin-angiotensinový systém (RAS) je hlavním regulátorem funkce ledvin u sůl-resistentní hypertenze. RAS také moduluje sympatickou vasokonstrikci svými centrálními i periferními účinky. Cílem tohoto projektu je zhodnotit úlohu těchto systémů (se zvláštním zřetelem k ß2-WNK4-NCC dráze) při vývoji různých forem experimentální hypertenze podobajících se lidské sůl-sensitivní a sůl-resistentní hypertenzi. Rozdíly v úloze SNS a RAS při kontrole krevního tlaku, funkce ledvin a sodíkové homeostázy, které budou nalezeny u těchto modelů hypertenze, mohou být použity při detailnější klasifikaci lidské hypertenze s cílem určit vhodnost hypertenzních pacientů pro jednotlivé terapeutické přístupy (od standardních farmakologických zásahů do RAS a SNS až po renální sympatickou denervaci).
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: kardiologie; modely nemocí na zvířatech; hypertenze; sympatický nervový systém; Kidney; Hypertension; angiologie; Animals; lidé; krevní tlak; Sympathetic Nervous System; renin-angiotensin systém; Humans; ledviny; zvířata; Renin-Angiotensin System; Blood Pressure; Disease Models, Animal; neurologie