Farmakologická blokáda endotelinového systému a solubilní epoxid hydrolázy jako nový přístup k léčbě hypertenzního orgánového poškození - Čertíková-Chábová, Věra; Červenka, Luděk (2020)
Nedávné klinické studie u lidí narazily na omezení blokády renin-angiotensinového systému (RAS) v léčbě a prevenci hypertenzního orgánového poškození. Endotelinové receptory typu A (ETA) a epoxyeikosatrienové kyseliny (EETs) v tomto procesu hrají důležitou roli. Předpokládáme, že kombinovaná blokáda ETA a zvýšená dostupnost EETs, dosažená inhibicí solubilní epoxydové hydrolázy (sEH), sníží krevní tlak a povede k prevenci nebo regresi hypertenzního orgánového poškození. Hypertenzní kmen potkanů TGR (mRen2)27 (TGR) po 5/6 nefrektomii (5/6)NX bude léčen kombinací ETA blokátoru atrasentanu a sEH inhibitoru c-AUCB. Výsledky budou porovnány se strandardní blokádou RAS. Normotenzní HanSD potkani a TGR po zdánlivé nefrektomii budou sloužit jako kontroly. Léčba bude probíhat podle krátkodobých a dlouhodobých protokolů s okamžitou nebo odloženou léčbou. Očekávané výsledky: Kombinovaná blokáda ETA a sEH bude potenciálně efektivním farmakologickým postupem v léčbě hypertenze a/nebo prevence hypertenzního orgánového poškození, případně regrese poškození již vzniklého.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Animals; epoxid hydrolasy; hypertenze; angiologie; antagonisté receptorů pro angiotenzin; lidé; farmakoterapie; Hypertension; modely nemocí na zvířatech; Rats, Transgenic; kombinovaná farmakoterapie; Disease Models, Animal; zvířata; Endothelin A Receptor Antagonists; antagonisté endotelinového receptoru A; Angiotensin Receptor Antagonists; potkani transgenní; Epoxide Hydrolases; Drug Therapy, Combination; Humans