Studium nových materiálů pro artikulační povrchy kloubních náhrad - Pokorný, David; Šlouf, Miroslav; Daniel, Matej (2020)
Ultravysokomolekulární polyethylen (UHMWPE) je materiál, který je užíván k výrobě artikulačních komponent kloubních náhrad. Polymer má výbornou biokompatibilitu a malý otěr, jeho strukturu a vlastnosti lze modifikovat. Po roce 2000 se objevila řada nových typů UHMWPE, které in vitro i in vivo vykazují vyšší odolnosti vůči opotřebení. Každý výrobce implantátů prezentuje přednosti svého materiálu. Reálné údaje o materiálech jsou dostupné pouze z nezávislých studií. Cílem projektu je pokračovat v práci týmu: laboratorně připravené i komerční modifikované UHMWPE vystavit prostředí urychleného stárnutí vlastní metodou. Po expozici, odpovídající funkci in vivo po mnoho let, sledovat změny struktury. Výstupem bude informace, které z nyní zaváděných materiálů budou spolehlivé i v dlouhé perspektivě. Jak jsme prokázali, vlastnosti UHMWPE se průběžně zásadně mění. Druhou linií bude hledání nových typů úprav UHMWPE a dalších polymerních materiálů, které by mohly starší typy UHMWPE nahradit. Výstupem by měly být nové typy náhrad, které bude možno vyrábět v ČR a udržet krok s vývojem ve světě.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Prosthesis Failure; testování materiálů; ortopedie; Biocompatible Materials; biokompatibilní materiály; Arthroplasty, Replacement; Joint Prosthesis; Polyethylene; artroplastiky kloubů; selhání protézy; polyethylen; protézy kloubů; Materials Testing; technika lékařská, zdravotnický materiál a protetika