Lidské močové exosomy - zdroj nových biomarkerů pro diagnostiku a sledování nemocí ledvin - Vokurka, Martin; Tesař, Vladimír (2020)
Projekt je zaměřen na studium nových diagnostických a prediktivních biomarkerů v močových exosomech u pacientů s imunologicky podmíněnými onemocněními ledvin (lupusovou nefritidou a ANCA vaskulitidou) a IgA nefropatií. Močové exosomy obsahují bílkoviny a nukleové kyseliny včetně mikroRNA, které specificky odrážejí fyziologický a patologický stav buněk z jednotlivých částí ledvin. Na základě jejich proteomické analýzy a stanovení a kvantifikace mikroRNA budou stanoveny specifické biomarkery, kterou budou sledovány u pacientů, a to s ohledem na stadium jejich nemoci a jejich léčbu, v korelaci s bioptickým nálezem, odpovědí na léčbu a dlouhodobou prognózou. Metodika a biomarkery jsou určeny k využití v klinické praxi a byly by analyzovány i s ohledem na jejich patofyziologický význam.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: IgA nefropatie; biologické markery; Biomarkers; High-Throughput Nucleotide Sequencing; ANCA-asociované vaskulitidy; lidé; proteomika; Anti-Neutrophil Cytoplasmic Antibody-Associated Vasculitis; Proteomics; Lupus Nephritis; nefritida při lupus erythematodes; exozómy; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; mikro RNA; moč; MicroRNAs; nefrologie; Urine; Glomerulonephritis, IGA; Exosomes; Humans