Translační výzkum a vývoj selektivních nukleotidových inhibitorů kináz pro terapii Alzheimerovy choroby - Džubák, Petr; Kaiserová, Michaela; Hocek, Michal (2020)
Alzheimerova choroba (AD) je progresivní mozkové onemocnění, které poškozuje a nakonec ničí mozkové buňky, což vede ke ztrátě paměti, myšlení a poškození dalších mozkových funkcí. V současné době je AD jednou z hlavních příčin úmrtí ve vyspělých zemích a jediná z první desítky nemocí, u které nemáme k dispozici prostředky na léčbu, prevenci nebo alespoň k významnému zpomalení progrese. Z těchto důvodů se intenzivně hledají nové terapeutické postupy pro zlepšení přežití a kvality života pacientů s AD a jejich rodin. Náš předchozí výzkum vedl k identifikaci nových selektivních nukleosidových inhibitorů MARK4 kinázy, která je zapojená v rozvoji patologie u AD. V předkládaném projektu navrhujeme komplexní translační výzkum vedoucí k syntéze a ověřování biologické aktivity syntetických inhibitorů MARK4 kinázy v in vitro anebo in vivo podmínkách s využitím zvířecích i lidských modelů AD a identifikaci preklinických kandidátů léčiv proti Alzheimerově chorobě.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Animals; inhibitory proteinkinas; nukleotidy; translační biomedicínský výzkum; Nucleosides; lidé; Mice; nukleosidy; neurologie; myši; Nucleotides; modely nemocí na zvířatech; Protein Kinase Inhibitors; Translational Research, Biomedical; Alzheimer Disease; Disease Models, Animal; Alzheimerova nemoc; zvířata; farmacie a farmakologie; Humans