Srovnání bezpečnosti a efektivity provedení renální denervace u ovcí při použití různých technických systémů - Táborský, Miloš; Jarkovský, Jiří; Herman, Aleš (2020)
Katetrizační renální denervace(RDN) je jedním z velmi dynamicky se rozvíjejících souborů kardiologie v posledních pěti letech. Původní indikace k léčbě rezistentní hypertenze byly rozšířeny o další výzkumné oblasti – syndrom spánkové apnoe, srdeční selhání, rezistence na inzulin, fibrilace síní, komorové tachykardie a řadu dalších. Vlastní renální sympatická inervace se podílí nejen na regulaci funkce ledvin, cirkulujícího objemu a homeostázy, ale i na regulaci krevního tlaku. Cílem projektu je srovnání bezpečnosti a efektu provedení katetrizační renální denervace u laboratorního zvířete (ovce) třemi technickými způsoby, včetně ověření imunohistochemické reaktivity nervi et vasa vasorum. Hodnocení proběhne u 2 subjektů každé ze 3 skupin v akutní fázi ( 48-72 hod po výkonu), u dalších experimentálních zvířat pak v 6. měsíci po výkonu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Animals; Kidney; Safety; neurochirurgie; výsledek terapie; Catheter Ablation; ovce; Immunohistochemistry; Sympathectomy; katetrizační ablace; Treatment Outcome; imunohistochemie; arteria renalis; sympatektomie; modely nemocí na zvířatech; Sheep; kardiologie; Disease Models, Animal; bezpečnost; zvířata; ledviny; Renal Artery