Vývoj nových metod buněčné a genové terapie hematologických malignit - Otáhal, Pavel; Němečková, Šárka (2020)
Významné úspěchy v oblasti nádorové imunoterapie, kterých bylo dosaženo v nedávné době úspěšně doplňují zavedené léčebné metody hematologických malignit. Tyto nové metody jsou založené na použití modifikovaných T lymfocytů, které exprimují arteficielní signalizační molekulu označovanou jako Chimerický antigenní receptor (CAR), která přesměruje specifitu T lymfocytů na povrchové antigeny přítomné na nádorových buňkách. V tomto projektu navrhujeme vývoj metod léčby leukemií a lymfomů pomocí CAR-lymfocytů. Dále navrhujeme vývoj metody selektivní expanze T lymfocytů specifických na viry EBV, HCMV a adenoviry z dárcovských lymfocytů, které by bylo možné použít pro léčbu akutní infekce u pacientů po transplantaci kostní dřeně. Cílem projektu je příprava buněk v GMP-kvalitě a preklinická fáze jejich testování. Předkládaný projekt je plně v souladu s prioritami a cíli “Programu na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu a vývoje” v oblasti 1. Vznik a rozvoj chorob a oblasti 2. Nové diagnostické a terapeutické metody, kde plní dílčí cíle 1.3.1., 1.6.1., 2.5.1. a 2.5.2.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: vyvíjení léků; buněčná a tkáňová terapie; Humans; Immunotherapy; lidé; T-Lymphocytes; chimerické antigenní receptory; hematologické nádory; imunoterapie; Hematologic Neoplasms; Receptors, Chimeric Antigen; Drug Development; hematologie a transfuzní lékařství; Cell- and Tissue-Based Therapy; onkologie; T-lymfocyty