Mikrovaskulární abnormality jakožto endofenotyp schizofrenie - Hosák, Ladislav; Šerý, Omar (2020)
Mikrovaskulární abnormality na sítnici oka budou vyšetřovány u 80 nemocných schizofrenií, jejich 80 zdravých příbuzných prvého stupně a 80 zdravých kontrolních jedinců. Kromě toho budou vyšetřovány polymorfismy genů, které mají vztah k angiogenezi a zánětu aby byl nalezen genetický podklad případné mikrovaskulární patologie. Zobrazování sítnice oka a hodnocení cévní patologie v psychiatrii je současným revolučním počinem Meiera a kol. (2013). Je to jediná metoda, jak hodnotit případné mikrovaskulární abnormality na sítnici oka u živých pacientů se schizofrenií, kdy tyto cévy jsou strukturálně a funkčně podobné cévám mozku. Zobrazování sítnice je relativně snadné, dostupné, neinvazivní, rychlé a levné. Předkládaný výzkumný projekt je pokusem zjistit, zda mikrovaskulární abnormality na sítnici oka splňují jedno z podstatných kritérií endofenotypu – nález má být významně častější u zdravých příbuzných pacientů než v celkové populaci. Projekt má inovativním způsobem přispět k našemu poznání etiopatogeneze schizofrenie.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Genetic Testing; nemoci retiny; angiologie; endofenotypy; genetika, lékařská genetika; lidé; Vascular Diseases; schizofrenie; Microvessels; nemoci cév; Schizophrenia; polymorfismus genetický; mikrocévy; genetické testování; Endophenotypes; Retinal Diseases; psychiatrie; Polymorphism, Genetic; Humans