Indukce hyperbilirubinémie rostlinnými flavonolignany k prevenci zvýšeného oxidačního stresu - Vítek, Libor; Křen, Vladimír (2020)
Bilirubin je hlavním produktem katabolické dráhy hemu a jeho sérové koncentrace jsou v negativním vztahu k riziku chorob způsobených oxidačním stresem, jako jsou kardiovaskulární, nádorová, autoimunitní a neurodegenerativní nemoci. Příznivý účinek mírně zvýšených hladin bilirubinu se projevuje již s každým mikromolárním zvýšením jeho koncentrace v krevním séru. Hlavní enzymy katabolické dráhy hemu, hemoxygenáza (HMOX) a bilirubin UDP-glukuronosyltransferáza (UGT1A1), jsou ovlivnitelné mnoha xenobiotiky. Hlavním cílem tohoto výzkumného projektu je modulace obou enzymů (nejlépe indukcí HMOX1 a současnou mírnou inhibicí UGT1A) nutraceutiky s cílem mírně zvýšit systémovou koncentraci bilirubinu. Z publikovaných dat vyplývá, že flavonolignany obsažené v silymarinovém komplexu by mohly splňovat tyto předpoklady. V tomto projektu zhodnotíme možnou schopnost čistých jednotlivých látek silymarinového komplexu modulovat tyto enzymy a ovlivnit tak systémové koncentrace bilirubinu.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Bilirubin; oxidační stres; flavonolignany; primární prevence; Glucuronosyltransferase; Dietary Supplements; Oxidative Stress; Primary Prevention; lidé; preventivní medicína; potravní doplňky; vnitřní lékařství; hyperbilirubinemie; hemoxygenasa-1; Plant Preparations; silymarin; Hyperbilirubinemia; bilirubin; Heme Oxygenase-1; glukuronosyltransferasa; rostlinné přípravky; Flavonolignans; Silymarin; Humans