Role inzulinové rezistence v rozvoji srdečního selhání u nemocných s diabetem 2.typu - Pelikánová, Terezie; Kopecký, Jan (2020)
Výskyt chronického srdečního selhání (HF) u nemocných s diabetem 2. typu (DM2) se nadále zvyšuje. Avšak patogenetické vztahy mezi inzulinovou rezistencí a kardiální insuficiencí nejsou objasněny. Cílem projektu je a) přispět k poznání patofyziologických mechanismů, kterými se inzulínová rezistence uplatňuje při rozvoji chronického srdečního selhání u nemocných s diabetem 2. typu a b) testovat vliv akutní hyperinzulinémie na vybrané metabolické ukazatele a vaskulární reaktivitu u těchto nemocných. Budeme srovnávat čtyři skupiny osob (40 DM2+/HF+, 20 DM2+/HF-, 20 DM2-/HF+ a 20 zdravých váhově a věkem srovnatelných jedinců). U všech osob bude proveden standardní panel metabolických a kardiovaskulárních testů během krátké hospitalizace. V plazmě a tukové tkáni budou stanoveny markery oxidačního stresu, vybrané cytokiny, peptidy a metabolity. Výsledky by mohly významně ovlivnit kvalitu péče o nemocné se srdečním selháním a přispět k poznání patofyziologických mechanismů rozvoje inzulinové rezistence u těchto nemocných.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Heart Failure; Diabetes Mellitus, Type 2; Humans; lidé; srdeční selhání; Insulin Resistance; komplikace diabetu; kardiometabolické riziko; Metabolism; metabolismus; Cardiometabolic Risk Factors; diabetes mellitus 2. typu; kardiologie; diabetologie; Diabetes Complications; inzulinová rezistence