Nové antimikrobiální peptidy pro lokální léčbu osteomyelitidy a prevenci infekcí implantátů v ortopedii - Čeřovský, Václav; Melicherčík, Pavel (2020)
Lokální použití antimikrobiálních peptidů (AMP) uvolňovaných z lokálních nosičů do ložiska infekce se nabízí jako velmi nadějná terapeutická metoda pro léčbu nebo prevenci osteomyelitidy způsobenou rezistentními patogeny. K experimentům prováděných na modelech indukované osteomyelitidy použijeme lokální nosiče kombinované s AMP vyvinutými v naší laboratoři. Na dalším experimentálním modelu budeme studovat účinek AMPs na prevenci tvorby bakteriálních biofilmů na površích implantátů připravených kombinací peptidů a syntetického kostního cementu a poté vložených do infikované kostní dřeně. Předběžnými experimenty provedenými na obou modelech jsme zjistili, že AMPs jsou překvapivě účinnější než antibiotika. Ve výzkumu budeme pokračovat tak, abychom získali optimální kombinaci peptidu s nosičem vykazující antimikrobiální účinek, ale s minimální toxicitou vůči kostním buňkám. Poté budeme ověřovat účinky a bezpečnost lokálně aplikovaných AMP v nosiči k léčbě osteomyelitidy nebo prevenci infekcí implantátů experimenty na laboratorních zvířatech.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Antimicrobial Peptides; Drug Resistance, Bacterial; preventivní medicína; biofilmy; kosti a kostní tkáň; Disease Models, Animal; modely nemocí na zvířatech; lidé; Biofilms; Osteomyelitis; infekční lékařství; infekce spojené s protézou; Bone and Bones; bakteriální léková rezistence; antimikrobiální peptidy; Prosthesis-Related Infections; osteomyelitida; Humans; ortodoncie