Vliv bezlepkové diety na reziduální kapacitu beta buněk, imunitní funkce a střevní mikrobiom u dětí s nově manifestovaným diabetem 1. typu - Šumník, Zdeněk; Vosáhlo, Jan; Funda, David P (2020)
Úsilí o nalezení účinného preventivního nástroje diabetu 1. typu (T1D) dosud selhává. Kazuistická sdělení ukazují, že bezlepková dieta (GFD) může vést ke kompletní remisi diabetu 1. typu v období bezprostředně po jeho manifestaci, účinnost GFD na zmírnění průběhu autoimunitní inzulitídy byla prokázána též na myším modelu. Primárním cílem projektu je prokázat, zda GFD zahájená bezprostředně po manifestaci T1D ovlivní reziduální kapacitu beta buněk v porovnání s kontrolní skupinou. Testovanou hypotézou je možnost prezervace beta buněk (vyjádřená pomocí poklesu AUC C-peptidu při testu smíšenou stravou) zavedením GFD. Sekundárními cíli je posouzení efektu GFD na imunitní systém a na střevní mikrobiom. Vliv specifické kombinace mikrobiálního osídlení střeva bude následně testován na modelu germ-free NOD myší. Průkaz účinnosti GFD na kapacitu reziduálních beta buněk by otevřel nové možnosti prevence T1D.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: imunita; Germ-Free Life; diabetologie; střevní mikroflóra; Diet, Gluten-Free; Humans; experimentální diabetes mellitus; zvířata; bezlepková dieta; Gastrointestinal Microbiome; myši inbrední NOD; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; Diabetes Mellitus, Experimental; Diabetes Mellitus, Type 1; Insulin-Secreting Cells; gnotobiologické modely; diabetes mellitus 1. typu; Immunity; Animals; lidé; Mice, Inbred NOD; dítě; pediatrie; Child; beta-buňky