Neinvazivní detekce intraamniální infekce stanovením dominantní bakterie v cervikální tekutině - Kacerovský, Marian; Janků, Petr; Šimetka, Ondřej (2020)
Předčasný odtok plodové vody před 37. týdnem těhotenství je v zhruba 30% komplikován mikrobiální invazí do amniální dutiny která vede k rozvoji intraamniální infekce. Potvrzení či vyloučení intraamniální infekce je zásadní informací determinující optimální management pacientek s předčasným odtokem plodové vody. V současné době jsme schopni potvrdit či vyloučit intraamniální infekci pouze invazivním vyšetřením plodové vody. Naše recentní studie ukázala vztah mezi cervikální mikrobiotou a výskytem intraamniální infekcí. Přítomnost Lactobacillus crispatus jako dominantní bakterie v cervikální tekutině u pacientek s předčasným odtokem plodové vody byla spjato s nepřítomností intraamniální infekce. Naopak, pokud jsou dominantními bakteriemi v cervikální tekutině Sneathia sanguinegens či Gardnerella vaginalis, riziko intraamniální infekce je vysoké. Hlavním cílem grantu je ověřit vztah mezi přítomností tří dominantních bakterií v cervikální tekutině a intraamniální infekcí pomocí specifického real-time PCR. Tento přístup by umožnil optimalizovat a individualizovat management PPROM.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Bacteriological Techniques; Microbiota; Premature Birth; cervix uteri; Fetal Membranes, Premature Rupture; předčasný porod; ženské pohlaví; infekční komplikace v těhotenství; mikrobiota; bakteriologické techniky; Pregnancy Complications, Infectious; infekční lékařství; Cervix Uteri; Humans; gynekologie a porodnictví; Female; Lactobacillus crispatus; Gardnerella vaginalis; lidé; předčasný odtok plodové vody