Aktivace dráhy ERK jako prognostický nástroj a možný terapeutický cíl u dlaždicových karcinomů hlavy a krku a maligního melanomu - Pačes, Václav; Lacina, Lukáš; Plzák, Jan; Vomastek, Tomáš (2020)
Hyperaktivace signální dráhy ERK (extracellular signal-regulated kinases) indukovaná mutacemi v genu B-Raf je klíčová pro vývoj a progresi melanomu. Naše předběžné výsledky ukazují, že i v dlaždicových karcinomech hlavy a krku (HNSCC) je dráha ERK aberantně aktivována, i když jinými mechanismy. Aktivace ERK se tak ukazuje jako jeden z klíčových onkogenních procesů v melanomu a HNSCC. To umožňuje současně studovat nádory s různým histogenetickým původem, ale s obdobnými onkogenními změnami. V navrhovaném projektu budeme studovat úlohu ERK dráhy v HNSCC a melanomu a srovnáme mechanismy její aktivace u těchto zhoubných onemocnění. K identifikaci mechanismů aktivace použijeme analýzu genové exprese s následnou shlukovací analýzou a to jak u archivních, tak u nově odebraných biopsií nádorů. Souběžně budeme studovat expresi proteinů, jak kvantitativně tak immunohistochemicky, a aktivaci proteinkináz. Stanovené nádorově-specifické vlastnosti budeme korelovat s klinickými výstupy, včetně rezistence na léčbu vemurafenibem, s cílem navrhnout nové prognostické faktory pro HNSCC a melanom.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Squamous Cell Carcinoma of Head and Neck; stanovení celkové genové exprese; onkologie; dlaždicobuněčné karcinomy hlavy a krku; nádorové biomarkery; melanom; MAP kinasový signální systém; lidé; shluková analýza; Prognosis; Biomarkers, Tumor; Gene Expression Profiling; Cluster Analysis; prognóza; Humans; Melanoma; MAP Kinase Signaling System