Molekulární mechanismy familiární hypercholesterolémie - Fajkusová, Lenka; Freiberger, Tomáš (2020)
Familiární hypercholesterolémie (FH) je autosomálně dominantní onemocnění s frekvencí 1/200-500 spojené s mutacemi v genech LDLR, APOB a PCSK9. Cílem projektu je zavedení a aplikace technik pro funkční analýzu mutací v LDLR. Tento přístup založený na expresi standardních a mutantních proteinů a jejich analýze pomocí konfokální laserové skenovací mikroskopie bude doplněn stanovením strukturního dopadu mutací pomocí in silico přístupů. Nalezení molekulárních mechanismů spojených s mutací a jejím vlivem na funkci a strukturu kódovaného proteinu je důležité pro stanovení kauzality identifikovaných genetických variant a získání nových informací týkajících se patogenézy FH. Znalost funkčního vlivu mutací je velmi důležitá pro diagnostiku FH, ale stále chybějící pro většinu mutací typu missense. Dále bude provedena re-analýza dosavadních výsledků genetické diagnostiky FH s cílem vytypovat pacienty, kteří prošli analýzou DNA s negativním výsledkem, ale tento mohl být ovlivněn různou citlivostí diagnostických metod používaných v průběhu 18 let genetické diagnostiky FH v ČR.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Apolipoproteins B; molekulární biologie, molekulární medicína; hyperlipoproteinemie typ II; vnitřní lékařství; konfokální mikroskopie; Gene Expression Profiling; LDL-receptory; Receptors, LDL; Proprotein Convertase 9; lidé; Humans; proproteinkonvertasa subtilisin/kexin typu 9; Microscopy, Confocal; genetika, lékařská genetika; Hyperlipoproteinemia Type II; stanovení celkové genové exprese; apolipoproteiny B