VLIV TERAPEUTICKÉ INHIBICE BCR SIGNALIZACE NA GENOVOU EXPRESI U B BUNĚČNÝCH MALIGNIT A JEJÍ PROGNOSTICKÝ A PREDIKTIVNÍ VÝZNAM - Mráz, Marek; Pospíšilová, Šárka (2020)
Použití inhibitorů signalizace přes B-buněčný receptor (BCR) má slibné terapeutické výsledky u B-buněčných malignit, ale nejsou dobře známy mechanismy jejich působení a molekulární dráhy důležité pro vznik rezistence a volbu vhodné kombinační léčby. V projektu navrhujeme studovat expresi miRNA a protein-kódujících genů po aplikaci BCR-inhibitorů (ibrutinib a idelalisib) v maligních buňkách pacientů s chronickou lymfatickou leukémií (CLL) s využitím technologie masivního paralelního sekvenování (Illumina). Cílem projektu je i) popsání molekulárních drah miRNA-mRNA, které jsou ovlivněny BCR-inhibicí, ii) nalezení miRNA, které mohou být prognostickými a prediktivními biomarkery a iii) definovat na základě analýzy molekulárních drah potenciální nové terapeutické přístupy, které napodobují efekt BCR-inhibitorů a/nebo s nimi mohou být kombinovány. V předběžných analýzách jsme identifikovali mRNA/miRNA ovlivněné BCR-inhibicí a popsali, že BCR-asociované miRNA mohou být využity jako biomarkery, což bude dále testováno na velkých souborech pacientů s CLL a folikulárním lymfomem.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Lymphoma, Follicular; onkologie; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Gene Expression; protoonkogenní proteiny c-bcr; prognóza; folikulární lymfom; signální transdukce; genetika, lékařská genetika; chronická lymfatická leukemie; inhibitory proteinkinas; Prognosis; mikro RNA; Proto-Oncogene Proteins c-bcr; Protein Kinase Inhibitors; nádorové biomarkery; exprese genu; MicroRNAs; Biomarkers, Tumor; lidé; Humans; Signal Transduction