Detekce cirkulujících nádorových buněk (CTC) u pacientů s adenokarcinomem plic pomocí mikrofluidního čipu - Čegan, Martin; Malý, Petr; Malý, Jan (2020)
Cirkulující nádorové buňky (CTC) jsou jedním z potenciálně významných diagnostických markerů pro monitorování metastatické progrese adenokarcinomu plic. Projekt je zaměřen na vývoj mikrofluidního čipu (MLC čip), který umožní izolovat (kvantifikovat) populace CTC buněk ve vzorku periferní krve pacientů s histologicky prokázaným adenokarcinomem plic fáze IIb-IV a rozdělit je dle jejich fenotypového projevu (epiteliální/mesenchymální) na úrovni jednotlivých buněk, s možností jejich následného uvolnění z čipu pro in vitro kultivaci, popř. analýzu genové exprese. MLC čip se bude skládat z filtrační a buněčné sortovací jednotky s imobilizovanými vazebnými proteiny pro zachycení buněk pomocí povrchových membránových markerů EpCAM a N-cadherinu. Hlavním cílem projektu je zhodnocení klinické relevance různých fenotypů CTC buněk na včasnou diagnostiku adenokarcinomu plic, korelovat je se stádiem onemocnění, rozdělit pacienty na high/low risk skupiny, predikovat diagnózu a ve výsledku uzpůsobit léčbu z hlediska individuálních potřeb pacienta.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Ribosomes; Phenotype; laboratoř na čipu; adenokarcinom plic; Neoplastic Cells, Circulating; Lab-On-A-Chip Devices; lidé; nádorové cirkulující buňky; mikročipová analýza; nádorové biomarkery; pneumologie a ftizeologie; Microarray Analysis; ribozomy; Biomarkers, Tumor; Cadherins; Epithelial Cell Adhesion Molecule; fenotyp; kadheriny; adhezní molekula epiteliálních buněk; Adenocarcinoma of Lung; onkologie; Humans