Biologie BCR/ABL1-pozitivních leukémií - Zuna, Jan; Starý, Jan (2020)
Fúzní gen BCR-ABL1 je charakteristickým znakem chronické myeloidní leukémie (CML) a je přítomen i u podskupiny akutních lymfoblastických leukémií (ALL). Naše předchozí studie a předběžné výsledky ukazují, že některé případy diagnostikované jako ALL mohou být ve skutečnosti CML v lymfoidní blastické krizi. V předkládaném projektu chceme objasnit pozadí BCR-ABL1-pozitivních dětských leukémií na buněčné a molekulární úrovni se zvláštím zaměřením na odlišnosti mezi případy “typické ALL” a “možné CML”. K tomu využijeme genomické (SNP array, MLPA, celoexomové sekvenování), transkriptomické (expresní profilování, celogenomové transkriptomové sekvenování) a cytometrické (“Mass Cytometry”) přístupy. Monitorování léčby různými metodami včetně kvantifikace genomické fúze mezi geny BCR a ABL1 navíc umožní stanovit úlohu sledování zbytkové nemoci u této podskupiny ALL a optimální techniku. Tyto výsledky mohou mít důležitý dopad na volbu optimálního terapeutického přístupu, monitorování a na léčebné výsledky těchto leukémií.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Neoplasm, Residual; akutní lymfatická leukemie; pediatrie; dítě; průtoková cytometrie; Whole Genome Sequencing; hematologie a transfuzní lékařství; bcr-abl fúzní proteiny; lidé; chronická myeloidní leukemie; Flow Cytometry; reziduální nádor; stanovení celkové genové exprese; prognóza; sekvenování celého genomu; Prognosis; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Child; Leukemia, Myelogenous, Chronic, BCR-ABL Positive; Fusion Proteins, bcr-abl; Gene Expression Profiling; onkologie; Humans