Feochromocytom jako model chronické aktivace stresové osy v patogenezi metabolických poruch - Petrák, Ondřej; Syslová, Kamila (2020)
Chronický stres je považován za rizikový faktor v patogenezi inzulinorezistence a rozvoji diabetes mellitus. Feochromocytom může sloužit jako vhodný model pro sledování vlivu dlouhodobé nadprodukce katecholaminů na metabolické a kardiovaskulární změny u lidí. Katecholaminy navozují hypermetabolický stav provázený řadou metabolických abnormalit. Přesné mechanizmy působení včetně vlivu na tukovou tkáň zůstávají neobjasněny. Záměrem studie je porozumět mechanizmu působení katecholaminů na energetický a glukózový metabolismus ve vztahu k rozvoji inzulinorezistence a diabetes mellitus u nemocných s feochromocytomem a současně objasnit úlohu tukové tkáně v rozvoji metabolických změn. Cílem studie je objasnit mechanizmy interakce mezi nadprodukcí katecholaminů, metabolismem glukózy a tukovou tkání s využitím moderních metod molekulární biologie, metabolomiky a průtokové cytometrie a současně identifikovat nové faktory zodpovědné za patofyziologické důsledky těchto interakcí. Výsledky mají přinést nové poznatky o vlivu sympatoadrenálního systému v rozvoji inzulinorezistence.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: energetický metabolismus; feochromocytom; diabetes mellitus; Diabetes Mellitus; Insulin Resistance; Pheochromocytoma; Glucose; inzulinová rezistence; Catecholamines; tuková tkáň; onkologie; psychický stres; glukosa; metabolické nemoci; Metabolic Diseases; katecholaminy; lidé; Energy Metabolism; Adipose Tissue; Humans; Stress, Psychological; vnitřní lékařství