Využití omics technologií pro lepší poznání patogenity Bordetella pertussis - Večerek, Branislav; Zavadilová, Jana (2020)
Bordetella pertussis je lidský patogen, který je původcem černého kašle, vysoce nakažlivé respirační choroby, jejíž výskyt je v současné době na vzestupu a to i v ekonomicky vyspělých zemích s vysokou proočkovaností jako je Česká republika. Tento vzestup je přičítán zejména přechodu z celobuněčných vakcín na vakcíny acelulární. Acelulární vakcíny jsou sice ve srovnání s celobuněčnými méně reaktogenní, nicméně poskytují sníženou a kratší ochranu před nákazou. Navíc došlo u cirkulujících kmenů B. pertussis v reakci na antigeny obsažené ve vakcínách ke genotypovým změnám. Naším cílem je analyzovat celogenomové sekvence a produkci faktorů virulence v klinických izolátech získaných na území České republiky v letech 2008 – 2015. Pro srovnávací analýzu budou využity i původní vakcinační kmeny používané k výrobě celobuněčné vakcíny. Dále pomocí proteomiky a imunoprecipitace použijeme séra pacientů nakažených černým kašlem k identifikaci nových imunogenních antigenů produkovaných současnými kmeny B. pertussis.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Virulence; lidé; Whole Genome Sequencing; Whooping Cough; Virulence Factors, Bordetella; faktory virulence rodu Bordetella; Humans; Bordetella pertussis; virulence; pertuse; pneumologie a ftizeologie; sekvenování celého genomu; genetika, lékařská genetika