Neurobiologické mechanismy funkčních neurologických poruch - Bareš, Martin; Baláž, Marek (2020)
Funkční neurologické symptomy jsou spjaty s počátky neurologie i psychiatrie, přesto doposud neexistuje spolehlivý model umožňující jejich porozumění. Také diagnostika funkčních neurologických poruch vyloučením organické příčiny neposkytuje žádná vodítka pro léčbu. Neurovědní výzkumy z poslední doby přinášejí stále více dokladů o tom, že funkční neurologické symptomy je možné popsat jako poruchy na tělo-zaměřené pozornosti společně s abnormálním očekáváním ohledně symptomů. Rovněž podíl limbických oblastí na vzniku symptomů je dlouho zastávanou avšak doposud neověřenou hypotézou. Předmětem projektu je výzkum neurobiologických mechanismů funkčních neurologických symptomů a návrh terapeutického postupu pro léčbu funkčních neurologických poruch, který by byl postaven na znalosti patofyziologického mechanismu onemocnění a na jejích behaviorálních a fyziologických projevech. V rámci tohoto cíle bude ověřeno, zda je imerze ve virtuální realitě vhodným terapeutickým nástrojem pro léčbu funkčních neurologických poruch.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Psychogenic Nonepileptic Seizures; Virtual Reality Exposure Therapy; Neurofeedback; neurofeedback; neurozobrazování; terapie pomocí virtuální reality; konverzní poruchy; neurologie; psychiatrie; Motor Disorders; lidé; motorické poruchy; emoční regulace; Neuroimaging; psychogenní neepileptické záchvaty; Conversion Disorder; Humans; Emotional Regulation