Molekulární epidemiologie listerióz s využitím metod sekvenace nové generace - Karpíšková, Renáta (2020)
Šetření epidemií listerióz je obtížnější než šetření ostatních alimentárních onemocnění, a to zejména kvůli delší inkubační době onemocnění, nízkému počtu případů, velkému geografickému rozptýlení nemocných a komplikované komunikaci s postiženými a jejich příbuznými při hledání vehikula infekce. Technologie založené na analýze genetických charakteristik kmenů jsou zásadním epidemiologickým nástrojem v oblasti prevence a kontroly listerióz. V rámci projektu budou k typizaci kmenů používány jak standardní, tak i nové laboratorní techniky. Tento nový metodologický přístup umožní zefektivnění práce epidemiologů v ČR a posílí spolupráci s ostatními evropskými zeměmi v oblasti molekulární epidemiologie a inter-laboratorní výměny dat.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: High-Throughput Nucleotide Sequencing; molekulární biologie, molekulární medicína; Molecular Typing; lidé; Listeria monocytogenes; epidemie; infekční lékařství; Epidemics; molekulární typizace; Listeriosis; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; Molecular Epidemiology; epidemiologie; listeriové infekce; molekulární epidemiologie; Humans