Neinvazivní diagnostika karcinomů plic s použitím proteomických biomarkerů z dechového kondenzátu - Kolek, Vítězslav; Hajdúch, Marián (2020)
Výdechový plicní kondenzát (exhaled breath condensate, EBC) představuje bohatý zdroj nesčetných biomarkerů, které mohou poskytnout cenné informace o respiračních i systémových onemocněních. Identifikace neinvazivních metod pro sensitivní a specifickou diagnostiku karcinomu plic, která by jej odlišila od jiných plicních nemocí, často doprovázejících nádor (zánět, kouření, infekce), by měla mimořádnou klinickou hodnotu. Proteomická analýza EBC má realistický potenciál detekovat časné změny ve stavu dýchacích cest a pravděpodobně i v dalších orgánech. Tato metoda by mohla nahradit nebo doplnit některé invazivní techniky odběru biologického materiálu v budoucnosti a umožnit neinvazivní skrínink karcinomu plic v rizikových populacích. Předkládaný projekt umožní vývoj a validaci proteomických biomarkerů v EBC pro časnou diagnostiku plicních nádorů, monitorování aktivity onemocnění a stanovení jeho prognózy, případně predikci terapeutické odpovědi.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: nádorové biomarkery; Biomarkers, Tumor; proteomika; genetika, lékařská genetika; onkologie; dechové testy; lidé; Humans; nádory plic; Breath Tests; Proteomics; tekutá biopsie; Liquid Biopsy; Lung Neoplasms