Vývoj a standardizace metody analýzy přestaveb genů pro antigení receptory pomocí sekvenování nové generace pro využití v imunohematologii - Froňková, Eva; Hrušák, Ondřej (2020)
Díky sekvenování nové generace (NGS) je nyní možné sekvenovat všechny přestavby genů pro imunoglobuliny (Ig) a T-buněčné receptory (TR) v biologických vzorcích. Několik skupin, včetně naší, již prezentovalo výsledky dokládající využitelnost detekce Ig/TCR pro stanovení minimální reziduální nemoci (MRD) u lymfoidních malignit a pro hodnocení imunitního repertoáru za fyziologických I patologických podmínek. I přes neoddiskutovatelné výhody má NGS stále závažné nedostatky, které brání použití metody pro rutinní diagnostiku. Cílem tohoto projektu je (i) zavést a standardizovat v rámci mezinárodní spolupráce různé typy Ig/TCR systémů pro detekci MRD u lymfoproliferativních malignit, (ii) prospektivně zhodnotit proveditelnost a využitelnost nového přístupu založeného na NGS v porovnání se současnými standardně používanými metodami (kvantitativní PCR a průtoková cytometry) na kohortě pacientů s akutní lymfoblastickou leukémií.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Receptors, Antigen, T-Cell; reziduální nádor; High-Throughput Nucleotide Sequencing; akutní lymfatická leukemie; alergologie a imunologie; lidé; Gene Rearrangement; genetika, lékařská genetika; receptory antigenů T-buněk; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Humans; Neoplasm, Residual; Immunoglobulin G; onkologie; vysoce účinné nukleotidové sekvenování; genová přestavba; imunoglobulin G