Receptorové tyrozinkinázy a navazující signální dráhy jako potenciální cíle léčby refrakterních solidních nádorů dětského věku - Štěrba, Jaroslav; Veselská, Renata (2020)
Projekt je zaměřen na detailní analýzu aktivity RTK a navazujících signálních drah u vysoce rizikových refrakterních solidních nádorů dětského věku. Do studie budou zařazeny jednotlivé i párové vzorky nádorové tkáně odebírané pacientům. Nativní nebo zamražená tkáň bude využita pro proteinové arrays a odpovídající fixovaná tkáň zalitá v parafínových blocích bude určena pro imunodetekce. Experimentální přístupy zahrnují fosforylační proteinové arrays pro získání profilu aktivace jednotlivých RTK a navazujících signálních drah v nádorové tkáni; pro ověření aktivity kandidátních kináz pak budou využity PCR a imunodetekční metody. Získané výsledky budou především znamenat zcela nové poznatky týkající se změn v aktivitě RTK a navazujících signálních drah, které mohou být spojeny s průběhem onemocnění a mohou být důležité jako možné cíle pro léčbu nízkomolekulárními inhibitory.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: biochemie; pediatrie; dítě; Receptor Protein-Tyrosine Kinases; Immunologic Techniques; Neoplasms; nádory; lidé; tyrosinkinasové receptory; signální transdukce; polymerázová řetězová reakce s reverzní transkripcí; Signal Transduction; Risk Factors; Reverse Transcriptase Polymerase Chain Reaction; fosforylace; nádorové biomarkery; imunologické techniky; rizikové faktory; Biomarkers, Tumor; Child; Phosphorylation; onkologie; Humans