Řízená vaskularizace mikroporézního skeletu pro následnou transplantaci buněk - Kříž, Jan; Kubies, Dana (2021)
Transplantace (Tx) Langerhansových ostrůvků (LO) v klinické praxi je limitovaná mimo jiné vysokým procentem buněk ztracených během 2 dnů po Tx, a nutností trvalé imunosupresívní léčby. Proto se hledá alternativní způsob Tx, který by významně zvýšil úspěšnost přihojení, umožnil lokální ochranu před rejekcí a bezpečné vyjmutí štěpu v případě komplikací. Podle literárních i našich předběžných výsledků je klíčové dostatečné zásobení kyslíkem. Takové podmínky může zajistit dutina uměle vytvořená v podkoží příjemce pomocí polymerního skeletu s navázanými funkčními molekulami (VEGF, CXCL-12), které umožní řízené prorůstání vaziva s kapilárami a lokálně omezí aktivitu imunokompetentních buněk. Plánujeme posoudit efekt mikroporezní struktury skeletu, VEGF navázaného na skelet a řízeného uvolňování molekuly CXCL-12 ze skeletu nebo mikročástic, které budou součástí suspense při Tx LO, na vaskularizaci dutiny a dlouhodobou funkčnost transplantovaných LO u potkanů. Technika je slibná jak pro allogenní Tx LO pro diabetiky 1. typu, tak zejména pro autoTx LO po totální pankreatektomii.
Závěrečná zpráva o řešení grantu Agentury pro zdravotnický výzkum MZ ČR
Keywords: Animals; Islets of Langerhans Transplantation; tkáňové podpůrné struktury; subkutánní tkáň; angiologie; vstřebatelné implantáty; transplantace Langerhansových ostrůvků; Drug Development; vyvíjení léků; Subcutaneous Tissue; lidé; transplantologie; Absorbable Implants; remodelace cév; modely nemocí na zvířatech; krevní oběh; Disease Models, Animal; krysa rodu Rattus; Vascular Remodeling; Blood Circulation; zvířata; Tissue Scaffolds; Rats; Humans